Praktijkondersteuning somatiek en ouderenzorg (POH-S en POH-O)
In onze praktijk zijn vijf praktijkondersteuners somatiek (POH-S) werkzaam.
De praktijkondersteuners houden spreekuur in het gebouw van kinderopvang Kwink (voorheen Olleke Bolleke), aan de Nijhofflaan 11 (aan de overkant van de praktijk, brugje over). U kunt zich melden via de intercom die naast de voordeur hangt (keuze praktijkondersteuner somatiek). De POH doet dan de deur voor u open.
Zij zijn vooral betrokken bij de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen. Het betreft: psychische zorg, diabetes mellitus, verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogd cholesterol, astma en COPD.
Bij de begeleiding van patiënten met deze aandoeningen maken zij gebruik van uitgebreide protocollen. Het werk van de POH-S vindt plaats onder de supervisie van de huisartsen.
Praktijkondersteuner Danielle Klinkhamer-Hazeleger heeft ouderenzorg als aanvullend aandachtsgebied.
De praktijkondersteuner ouderenzorg heeft als taak om de kwetsbare ouderen goed in kaart te brengen en om de zorg rondom de oudere (beter te) coördineren. Door de vergrijzing en het langer zelfstandig thuis wonen neemt het aantal kwetsbare ouderen toe. Kwetsbare ouderen zijn mensen die, meestal door ziekte of ouderdom, steeds meer het vermogen verliezen om zich geestelijk of lichamelijk staande te houden.
De praktijkondersteuners somatiek zijn:
- Hettie Overduin
- Mireille Mouthaan-Smit
- Danielle Klinkhamer-Hazeleger
- Wendy Schaafsma
- Elize Bosma – praktijkondersteuner in opleiding
Praktijkondersteuning geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)
De functie POH-GGZ betreft zorginhoudelijke ondersteuning van de huisartsenzorg en is vooral bedoeld om patiënten met psychische, psychosociale of psychosomatische problemen en klachten zo veel mogelijk in de huisartsenpraktijk zelf te begeleiden en waar nodig te verwijzen naar andere hulpverleners.
De POH-GGZ bespreekt samen met u uw klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de achtergrond van uw klachten te praten. En over wat u al geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een half uur.
Vervolgens adviseert de POH-GGZ u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kunnen een aantal vervolggesprekken bij de POH-GGZ zijn. Of u kunt voor het vervolg weer naar de huisarts. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. In dit traject is er regelmatig overleg met uw huisarts.
De POH-GGZ kan dus helpen door:
- het verhelderen van problemen.
- het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen.
- het geven van advies over behandeling en verwijzing
- kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
- nazorg na behandeling in de GGZ
De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat hij of zij niet met anderen praat over de zaken die u vertelt. De POH-GGZ werkt in het dossier van de huisarts.
Aan de gesprekken zijn geen kosten verbonden, ze worden vergoed vanuit het basispakket. De behandeling bestaat in principe uit een beperkt aantal gesprekken.
De praktijkondersteuners POH-GGZ zijn:
- Marja Verweij
- Danielle Klinkhamer – POH-GGZ in opleiding